کلید مینیاتوری از مهمترین تجهیزاتی است که به عنوان محافظ در صنعت برق مورد استفاده قرار میگیرد. و از مهمترین تجهیزاتی است که از مخاطرات برقی در ساختمان ها سبب جلوگیری میشود. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم
نکات مهم در انتخاب و خرید کلید مینیاتوری را به شما گوش زد کنیم.
نکات مهم خرید کلید مینیاتوری
در این بخش هدف توضیح دادن
نکات خرید کلید مینیاتوری است. در برخی از موارد کلید های مینیاتوری به دلیل عدم توجه به مصرف کنندگان به نکات فنی دچار نقص فنی میشوند که این مسیئله سبب ایجاد شبه در کیفیت کالای خریداری شده میشود. در ادامه به نکات
خرید کلید مینیاتوری میپردازیم:
انتخاب آمپر مناسب برای کلید مینیاتوری
کلید مینیاتوری مناسب با جریان مصرفی انتخاب کنید. پس از محاسبه جریان مصرفی، کلیدی را انتخاب کنید که یک محدوده از جریان مورد نیاز شما بالاتر باشد. مثلا اگر جریان مصرفی شما 16 آمپر میباشد، کلید مینیاتوری مناسب برای شما باید 20 آمپر باشد. دلیل اینکه باید از کلید مینیاتوری با آمپر بالاتر استفاده نمود به وظیفه کلید برمیگردد زیرا کار اصلی کلید مینیاتوری این است که در هنگام اضافه جریان، برق را قطع کند. بنابراین هنگامی که شما کلیدی با آمپری برابر با آمپر جریان مصرفی انتخاب یا خریداری کنید به اصطلاح کلید خواهد پرید.
استفاده از سیم مناسب
ترمینال های استفاده شده در اکثر کلید های مینیاتوری طوری طراحی شده اند که توانایی اتصال ایمن برای سیم و کابل هایی با قطر 1 تا 16 میلی متر مربع را دارد. ولی استفاده از سیم های ضعیف تر از جریان مصرفی باعث افزایش دمای سیم و ترمینال کلید مینیاتوری میشود که علاوه بر خطر آتش سوزی سبب ذوب شدن و تغییر شکل دادن مواد در پایانه های کلید مینیاتوری میشود.
توجه به ظرفیت شکست و حداکثر جریان قطع کننده مدار
باید به اینکه دستگاه میتواند بدون تخریب یا آزاد کردن قوس قطع میشود یا خیر، توجه کرد. این ویژگی با قدرت احتمالی هرگونه ولتاژ در مجاورت نصب مطابقت داشته باشد.
پارامترهای مهم در انتخاب کلید مینیاتوری
پارامتر های مهمی در انتخاب کلید مینیاتوری باید در نظر بگیرید تا بتوانید
خرید کلید مینیاتوری را بهترین نحو ممکن انجام دهید از جمله این پارامترها:
جنس محفظه کلید مینیاتوری
جنس محفظه کلید مینیاتوری از مهم ترین پارامتر هایی که در انتخاب کلید مینیاتوری باید در نظر گرفت زیرا به ما در جهت کیفیت کلید مینیاتوری کمک مینماید. جنس محفظه کلید مینیاتوری باید از مواد عایق با حداقل ولتاژ 2500 ولت و غیر قابل اشتعال با مقاومت حرارتی 1000 درجه سانتی گراد باشد. معمولا مواد عایق از باکالیت، ملامین یا نوع خاصی از پلی آمید الیاف دار ساخته شده است. کلیدهایی که پوسته و عایق آنها از مواد پلاستیک ساده و یا آسیابی ساخته شده، به طور غیر استاندارد هستند. زیررا مقاومت لازم در برابر حرارت ناشی از عبور جریان و جرقه ناشی از قطع و وصل را ندارد. برای تشخیص و تفکیک آنها از کلید های با عایق استاندارد، از طریق بوی خاص مواد به راحتی میتوان به جنس عایق غیر استاندارد اطلاع پیدا کرد.
جرقه گیر در کلید مینیاتوری
یکی از قسمت های تشکیل دهنده کلید مینیاتوری، جرقه گیر است. قسمت جرقه گیر شامل صفحات فلزی موازی است که به وسیله لایه های عایق از هم جدا شده اند و در زمان قطع، جرقه را به جرقه های کوچک تر تقسیم میکند. عدم وجود جرقه گیر در کلید مینیاتوری موجب کاهش و یا عدم کیفیت و قیمت ارزان کلید میشود که ساده ترین و ابتدایی ترین راه تشخیص، وزن کمتر این کلید ها نسبت با دیگر کلید های مینیاتوری مجهز به جرقه گیر و با کیفیت میباشد. به طور معمول خاموش کننده جرقه در کلیه کلید های صنعتی میتوانند هوا، روغن، خلا و یا گاز SF6 باشند. همچنین از هوا به عنوان خاموش کننده در کلید مینیاتوری استفاده میشود.
درجه حفاظت کلید مینیاتوری
میزان درجه حفاظت لوازم و تجهیزات الکتریکی تحت عنوان حفاظت نفوذ با یک عدد دورقمی لحاظ میشود، رقم اول نفوذ اجسام خارجی و جامدات را به محفظه برق دار یا درجه حفاظت اشخاص در برابر تماس با قسمت های برق دار را نمایش میدهد و رقم دوم درجه حفاظت در برابر آب و رظوبت را نمایش میدهد. درجه حفاظت کلید مینیاتوری دارای پیچ ها و ترمینال های کلید مینیاتوری IP20 تعیین شده است.و این به این معناست که این نوع کلید در زمینه حفاظت در برابر نفوذ اجسام خارجی، دارای حفاظت در برابر نزدیک شدن انگشت یا اجسامی که طول آنها بیشتر از 80 میلی متر نباشد. همچنین دارای حفاظت اجسام جامد با قطر بیش از ۱۲ میلی متر است. همینطور ترمینال ها حفاظت ویژه ای در برابر نفوذ آب و رطوبت ندارند.
معیارهای انتخاب کلید مینیاتوری
کاربرد مدنظر: با توجه به کاربرد می توانیم با دقت بهتری کلید مینیاتوری مناسب را انتخاب کنیم.
دمای عملیاتی: دمایی که در آن کلید بدون هیچ ایرادی بتواند کار کند.
قدرت قطع: ماکسیمم جریان اتصال کوتاهی که کلید می تواند در برابر آن مقاومت کرده و به درستی عمل کند.
فرکانس کاری: فرکانسی که کلید برای عمل در آن طراحی شده است.
ولتاژ عملیاتی: ولتاژی که کلید برای عمل در آن طراحی شده است.
نکات مهم در ایمنی کلید مینیاتوری
پس از آشنایی با
راهنمای خرید کلید مینیاتوری لازم است با نکات ایمنی هنگام کار با این وسیله نیز آشنا شوید:
- اتصال درست و محکم سیم ها به فیوز
- محکم کردن فیوز مینیاتوری در جای خود
- استفاده از شینه جهت جلوگیری کردن از داغ شدن
- توجه به محل نصب کلید مینیاتوری و عدم وجود رطوبت، گازهای سمی، گرد و غبار و …
- خاموش کردن کلید قبل از نصب
- توجه به اطلاعات نصب و نوشته شده روی کلید
- استفاده از کلید محافظ جان