(0) نفر 0
عملکرد کلید مینیاتوری

عملکرد کلید مینیاتوری

کلمه مینیاتوری، مخفف واژه Minimum Natural می‌باشد که در معنی به معنای طبیعت کوچک و ظریف می‌باشد

   ۱۴۰۲ سه شنبه ۴ مهر
کلمه مینیاتوری، مخفف واژه Minimum Natural می‌باشد که در معنی به معنای طبیعت کوچک و ظریف می‌باشد. معنی عام این کلمه هر نقاشی به قطع کوچک است می‌باشد. در این مقاله قصد داریم به جای پرداختن به معنای هنری مینیاتوری به بعد فنی آن بپردازیم. از جمله مواردی که در این مقاله به آن اشاره می‌کنیم، کلید مینیاتوری، انواع کلید مینیاتوری، عملکرد کلید مینیاتوری و.. می‌باشد.

کلید مینیاتوری چیست؟

کلید مینیاتوری، فیوز و بریکر، همگی به یک محصول اشاره می کنند. کلیدهای مینیاتوری همان فیوزهای معروفی هستند که همه افراد حداقل یک بار در منزل یا محیط کار خود آنها را دیده‌اند. این وسیله الکتریکی به حفظ جان افراد و جلوگیری از بروز مشکلات مختلف کمک می کند.کلید مینیاتوری در انواع تک پل و چند پل در بازار عرضه می شود. هر کدام از این کلیدها تا میزان مشخصی قدرت کنترل جریان برق را دارند. همین طور این کلیدها می‌توانند برق تک فاز و سه فاز را پشتیبانی کنند.
کلید مینیاتوری یک قطعه الکترونیکی است که برای کنترل یا قطع و وصل برق در سیستم‌های برقی استفاده می‌شود. این کلیدها در ابعاد کوچک ساخته می‌شوند و بهتر از کلیدهای معمولی عمل می‌کنند. همین طور با توجه به کوچک بودن، برای استفاده در فضاهای محدود و نیاز به کنترل دقیق طراحی شده‌اند.

اجزای سازنده کلید مینیاتوری 

بدنه: بدنه کلید مینیاتوری تمام اجزای داخلی کلید مینیاتوری را در خود حفظ می‌کند. و از آن‌ها در برابر گرد و خاک محافظت می‌کند. بدنه ها از مواد مختلفی مانند پلاستیک ها و سرامیک ها تشکیل می‌شود.
اتصالات: کلید های مینیاتوری از دو اتصال ثابت و متحرک تشکیل شده است.
اهرم: کلید مینیاتوری به وسیله اهرم می‌تواند خاموش و روشن شود.
ضامن مکانیکی: ضامن مکانیکی کلید مینیاتوری برای حفظ اتصال ها زیر کشش فنر در حالت روشن بودن کلید در کلید مینیاتوری قرار داده شده است.
بی متال:  وظیفه بی متال کلید مینیاتوری حفاظت بار ها می‌باشد.
مگنت یا آهنربا: مگنت ها از اتصال کوتاه در کلید مینیاتوری جلوگیری می‌کند. وقتی که جریان گذرا از سیم پیچ از یک مفدار مشخصی بیشتر شود در این هنگام مگنت فعال می‌شود. مگنت های کلید مینیاتوری در حالت اضافه بار فعال نمی‌شود.
جرقه گیر: جرقه گیر کلید مینیاتوری برای شکستن و خاموش کردن جرقه به کار می‌رود.

 نحوه نصب کلید مینیاتوری

نحوه نصب کلید مینیاتوری تک فاز و سه فاز متفاوت می‌باشد اما به طوری کلی مراحل نصب در زیر برای شما آورده شده است:
  1. در ابتدا شما باید سیم های فاز، نول و ارت را پیدا کنید
  2. سیم های ارت معمولا زرد رنگ هستند را از یک سرخط با یک ترمینال به هم وصل کنید.
  3. سیم های نول معمولا آبی رنگ هستند را با استفادع از یک ترمینال دیگر به هم وصل کنید.
  4. سیم های فاز معمولا قرمز رنگ هستند را به جای اتصال به هم، باید به صورت جداگانه به ورودی هر یک از کلیدهای مینیاتوری وصل کنید.
  5. سیم های مربوط به برق اصلی را به کلید مینیاتوری اصلی که قدرت بیشتری دارد و معمولا 25 یا 32 آمپر است بسته و خروجی آن را به ورودی دیگر کلید ها وصل کنید تا جریان وارد آن شود.

عملکرد کلید مینیاتوری

نحوه عملکرد کلید های مینیاتوری به دو صورت انجام می‌گیرد که عملکرد الکترومغناطیسی و عملکرد بی متال است که در ادامه توضیحات کامل درباره آن‌ها به شما داده می‌شود.

عملکرد الکترومغناطیسی

اتصال کوتاه یک نوع خطا می‌باشد که هنگامی رخ می‌دهد که جریان بسیار بالایی از مدار عبور کند و این جریان بسیار زیاد باعث ایجاد حرارت بسیار بالا و شوک به مدار گردد و اغلب باعث آتش سوزی و از بین رفتن مدار و مصرف کننده می‌شود. بنابراین باید وسیله ای برای تشخیص و حفاظت از مدار برای جدا کردن قسمت آسیب دیده از قسمت سالم به کار برده شود. کلید مینیاتوری جریان اتصال کوتاه را از طریق سیم پیچ با تعداد دور کم و قطر زیاد تشخیص می‌دهد.

عملکرد بی متال

تشخیص جریان اضافه بار در کلید مینیاتوری مانند بسیاری از تجهیزات دیگر از طریق دو قطعه فلز نیمه هادی (بی متال) انجام می‌گیرد، هرچه جریان بیشتری از طریق بار کشیده شود، فلز گرم تر می‌شود و در نتیجه خم می‌شود و ارتباط مدار قطع خواهد شد. محدوده جریانی کلیدهای مینیاتوری از 2 الی 100 آمپر است و به صورت تک فاز و سه فاز و در انواع تک پل، دو پل، سه پل و چهار پل و معمولا تا قدرت قطع 16 کیلو آمپر وجود دارند. به علت محدوده قطع محدودی که کلید های مینیاتوری دارند، برای محافظت از بارهایی که جریان اتصال کوتاه بالایی دارند مناسب نیستند، و در بارهایی که جریان اتصال کوتاه بالایی دارند از کلید اتوماتیک کامپکت استفاده می‌شود.

نکات نصب کلید مینیاتوری

  •  کلید مینیاتوری را متناسب با جریان مصرف کننده تهیه کنید تا کارایی صحیح داشته باشد. انتخاب اشتباه کلید، سبب حفاظت ناقص و بروز حادثه است.
  • کلید مینیاتوری شیاری در پشت کلید دارد. در نتیجه کلید را تنها بر روی ریل استاندارد نصب مخصوص آن نصب کنید. این ریل به طور جداگانه قابل خریدن می‌باشد و به وسیله پرچ یا پیچ به صفحه یا دیوار متصل می‌شود. از نصب آزاد کلید بپرهیزید.
  •  کلید مینیاتوری دارای ترمینال های عایق دار در ورودی و خروجی نمی‌باشد. در نتیجه لازم است تا در محفظه ای بسته، به دور از هر درجه ای از رطوبت، گرد و خاک ( شامل غبار فلزات) و گاز های شیمیایی قرار گیرد. بهتر است آنها را در یک تابلو برق فلزی یا پلاستیکی (پلی کربنات) و یا نهایتا در محفظه های کوچک کلید مینیاتوری موجود در بازار، نصب نمایید. این محفظه ها باید دست کم دارای درجه حفاظتی IP40 باشد.
  • برای اتصال سیم به ترمینال های کلید مینیاتوری لازم است تا پیچ ها به درستی محکم شوند به طوری که سیم در داخل ترمینال نلغزد و اتصال محکم بر قرار باشد. عدم اتصال درست موجب اتصالی، ایجاد حادثه و سوختگی کلید مینیاتوری می شود.
  • گرفتن چند انشعاب از زیر یک کلید مینیاتوری صحیح نبوده و موجب حفاظت ناقص از تجهیزات پایین دست کلید می شود. بهتر است به فراخور نوع مصرف کنندگان، کلید مینیاتوری جداگانه تهیه شود.