تفاوت کلید هوایی و کلید کامپکت چست؟
در ابتدا توضیحی درباره کلید هوایی، کاربرد کلید هوایی، انواع کلید هوایی، کلید کامپکت، کاربرد کلید کامپکت و انواع کلید کامپکت به شما داده میشود سپس به تفاوت کلید هوایی و کلید کامپکت میپردازیم.
کلید هوایی
کلید هوایی یا Air Circuit Breaker که به طور مخفف به آن ACB میگویند. کلید هوایی نوعی از کلید های اتوماتیک فشار ضعیف است که در جریان های بالا تولید و به کار میرود. دلیل نام گذاری آنها به
کلید هوایی به علت نحوه عملکرد این کلید ها است. عملکرد سیستم اطفا جرقه در کلید های هوایی، در هوای آزاد میباشد.
کلید های هوایی علاوه بر قطع و وصل خط، حفاظت از شبکه را پوشش میدهند و به علت داشتن رله های میکرولوجیک الکترونیکی از شبکه برق ما در برابر اتصال کوتاه، نوسان ولتاژ، کاهش و افزایش فرکانس، اضافه بار، افزایش حرارت تجهیزات خط، خارج شدن ژنراتورها از حالت سنکرون و... حفاظت میکنند. قدرت قطع
کلید های هوایی به نسبت میززان جریان کاری بالایی که دارند بسیار بالا میباشد. کلید های هوایی برخلاف فیوز ها که تنها یکبار عمل میکنند، میتوانند پس از انجام عمل محافظت به صورت دستی یا اتوماتیک به مدار باز گردند. کلید های هوایی در دو دسته فیکس و کشویی در بازار عرضه میشود که دارای موتور به منظور استفاده در راه اندازی خودکار و یا بدون موتور است.
کلیدهای هوایی دارای تجهیزات جانبی فراوانی میباشند که از مهمترین آنها، رله های میکرولوجیک مختلف برای داشتن محافظت های مختلف در شبکه مدار است.
کاربرد کلید هوایی
کلید هوایی عملکرد حفاظتی زیادی دارد و عمدتا برای اطمینان از ایمنی خطوط برق و تجهیزات الکتریکی به کار میرود. در صورت اضافه بار یا خطای جدی در خطوط برق یا تجهیزات الکتریکی،
کلید هوایی سریعا مدار را قطع میکند. در ضمن علاوه بر حفاظت اضافه بار، حفاظت افت ولتاژ و اتصال کوتاه را بر عهده دارد.
کلید هوایی در مقایسه با سایر قطع کننده ها قابلیت تحمل جریان نامی بالاتری دارد و برای محافظت موتوری به کار میرود
کلید هوایی میتواند نقش کنترلی نیز ایفا کند به این گونه که جهت اطمینان از عملکرد عادی تجهیزات الکتریکی، بار الکتریکی را از مدار قطع و مجدد به مدار وصل میکند. به دلیل ساختمان کامپکت و کوچک کلید هوایی، نصب و راه اندازی آن کار سختی نیست و بسیاری از صنایع برای کنترل ترانسفورماتورهای قدرت از کلید هوایی استفاده میکنند.
انواع کلید هوایی
- کلید هوایی هیوندای
- کلید هوایی چینت
- کلید هوایی اشنایدر
- کلید هوایی زیمنس
- کلید هوایی ال اس
- کلید هوایی پارس فانال
کلید اتوماتیک کامپکت
کلید اتوماتیک کامپکت یک کلید سه وضعیتی است که ابعاد کوچکتری نسبت به کلید های هوایی و دژنکتور های قدرت دارد.
کلید اتوماتیک کامپکت جریان های کاری پایین را به خوبی پوشش میدهد طوری که محدوده عملیاتی آنها از 16 تا 1600 آمپر است. کلیدهای اتوماتیک کامپکت دارای قدرت قطع پایین تری نسبت به کلید های هوایی هستند.
کلید های اتوماتیک کامپکت در انواع تک پل تا چهار پل ساخته و عرضه میشوند و نمونه های دوپل و چهار پل برای حفاظت از نول در کنار فازهای دیگر ساخته شده است. وظیفه اصلی کلید اتوماتیک کامپکت حفاظت از مدار پایین دست کلید در مقابل اضافه بار و اتصال کوتاه میباشد. با این حال میتوان با قرار دادن دیگر تجهیزات جانبی به کلید کامپکت حفاظت های دیگری از جمله افت ولتاژ، بالارفتن دمای تجهیزات و... را به آن اضافه نمود.کلید اتوماتیک کامپکت بر اساس ساختار رله های داخلی دسته بندی میشوند، پس کلید های اتوماتیک کامپکت به دو دسته فیکس و قابل تنظیم دسته بندی میشوند.
کلید های اتوماتیک کامپکت فیکس به کلید هایی گفته میشود که رله حرارتی و مغناطیسی قابل تنظیم ندارد. در مقابل
کلید های اتوماتیک کامپکت قابل تنظیم، از آن دسته کلید هایی است که در آن رله حرارتی و مغناطیسی هردو یا یکی از این دو قابل تنظیم میباشند.
کاربرد کلید اتوماتیک کامپکت
حفاظت در برابرجریان اضافه: محافظت از جریان های کاری که بیش از مقدار مجاز و طولانی تر از آنچه که برای کاربرد معمولی باشد.
حفاظت در برابر خطاهای الکتریکی: در طول یک خطا مانند اتصال کوتاه یا خطای خط، جریان های بسیار بالایی وجود دارند که فورا باید قطع شوند.
تغییر وضعیت قطع یا وصل بودن: تغییر وضعیت قطع یا وصل بودن نسبت به سایر عملکرد ها معمول تر است اما در شرایطی که کلید یا سوئیچ دستی مناسب وجود نداشته باشد به کار میرود. محدوده وسیع جریان که برای کلید کامپکت وجود دارد این امکان را میدهد که در کاربردهای متفاوتی به کار برود.
انواع کلید اتوماتیک کامپکت
- کلید اتوماتیک کامپکت هیوندای
- کلید اتوماتیک کامپکت چینت
- کلید اتوماتیک کامپکت اشنایدر
- کلید اتوماتیک کامپکت زیمنس
- کلید اتوماتیک کامپکت ال اس
- کلید اتوماتیک کامپکت پارس فانال
- کلید اتوماتیک کامپکت ISBS
تفاوت کلید هوایی و کلید کامپکت
اندازه: ابعاد کلیدهای هوایی در مقابل کلیدهای اتوماتیک کامپکت بسیار بزرگتر است.
وزن: کلیدهای هوایی وزن بیشتری را به خود اختصاص میدهند.
فاز: کلیدهای هوایی فقط به صورت سه فاز تولید میشوند.
آمپراژ: کلیدهای هوایی در آمپراژ بالا تولید و استفاده میشوند و فقط در آمپراژ 600 الی 1600 آمپر با کلید اتوماتیک کامپکت مشترکاند.
قدرت قطع: قدرت قطع کلیدهای هوایی (به استثنا قدرت قطع 65 کیلو آمپر) بیش از کلیدهای اتوماتیک کامپکت هستند.
جریان کاری: کلید اتوماتیک کامپکت جریانهای کاری پایین را به خوبی پوشش میدهد.
واحد حفاظت : واحد حفاظت در کلید اتوماتیک کامپکت میتواند به صورت مغناطیسی، حرارتی و الکترونیکی باشد؛ این در حالیست که در کلید هوایی فقط به صورت الکترونیکی است. واحد حفاظت کلیدهای هوایی در برندهای مختلف، دارای تنوع است و این مورد کمتر در کلیدهای اتوماتیک کامپکت دیده میشود. بر همین اساس نوع و میزان حفاظت نیز متفاوت با کلیدهای اتوماتیک کمپکت است.
محل نصب: فرق کلید هوایی و کامپکت در مورد محل نصب به این صورت است که کلید هوایی معمولاً در ابتدای فیدر یا خط شبکه نصب شده و محل نصب کلید اتوماتیک در ابتدای تابلو برق توزیع یا مدار مصرف کننده است.