در سیستم های برق صنعتی، برای کنترل و راه اندازی ادوات الکتریکی از کنتاکتور استفاده میشود. کنتاکتور ها دارای دو نوع میباشند، کنتاکتور های معمولی و کنتاکتور های خازنی که در این مقاله به
تفاوت کنتاکتور خازنی و کنتاکتور معمولی میپردازیم. کاربرد اصلی کنتاکتور های خازنی در سوئیچ کردن خازن ها است.
کنتاکتور چیست؟
از قطعاتی که در وسایل و تجهیزات برقی استفاده میشود، کنتاکتور است. در صنعت برق کنتاکتور با ولتاژ ها و جریان های متفاوتی به کار میرود. کنتاکتور یک نوع خاص از رله است اما تفاوت هایی با رله دارد. تفاوت رله و
کنتاکتور به این صورت است که کنتاکتور بیشتر در دستگاه هایی کاربرد دارد که ظرفیت تحمل جریان بالایی دارند اما رله برای دستگاه هایی با جریان پایین تر به کار میرود و از رله نمیتوان برای جریان های بالا استفاده کرد. کنتاکتور دارای چندین کنتاکت متفاوت است و این کنتاکت ها که قدرت عملکردی را در زمانی که بوبین کنتاکتور برق دار شده است برای بار فراهم میآورند و بنابراین وجود این قطعات برای تجهیزات متفاوت الکترونیکی یک نیاز اساسی به حساب میآید. کنتاکتور ها دارای نکاتی هستند که بهتر است آنها را بدانید:
- کنتاکت های کنتاکتور توانایی باز و بسته شدن سریع را دارند که به همین علت است که برای تحمل بارهای بزرگتر بسیار مناسب هستند.
- کنتاکتور بیشتر همراه با موتورهای الکتریکی به کار میرود..
- کنتاکتور می تواند طیف بسیار بزرگی از جریان را پوشش دهد و در هر یک از این آمپراژها از جریان های کم تا هزاران آمپر و ولتاژهای 25 ولت تا هزاران ولت مورد استفاده قرار بگیرد.
- کنتاکتورها در ابعاد مختلفی از ابعاد کوچک دستی تا سایزهای بزرگتر در بازار موجود هستند.
- کنتاکتورها ظرفیت بالایی برای عملکرد در جریان های بالای 5000 آمپر و توان های بالاتر از 100کیلو وات را دارند و به همین علت است که برای بارهای با جریان بالا به کار میروند.
- هنگامی که موتورهای جریان بالا قطع میگردند، قوس الکتریکی تولید میکنند. به همین علت به منظور کاهش و کنترل این نوع قوس الکتریکی میتوان از کنتاکتور استفاده کرد.
کنتاکتور خازنی
کنتاکتور خازنی یک نوع کنتاکتور است که برای کنترل و مدیریت قدرت خازنی در سیستم های برق به کار میرود.خازن ها عناصر الکترونیکی هستند که قدرت الکتریکی را در خود ذخیره میکنند و در زمان نیاز این قدرت را به سیستم عرضه مینمایند. اما استفاده از خازن ها میتواند مشکلاتی همچون جریان بالا، رشد زیاد دما و نوسانات ولتاژ را به همراه داشته باشد. کنتاکتور خازنی قابلیت کنترل و قطع جریان خازن را دارند و از عملکرد بهبود یافته خازن استفاده مینمایند. کنتاکتور خازنی شامل قطع کننده ها، ترمینال ها و واحد های کنترلی هستند که به طور همزمان کارکرد خازن را کنترل میکنند.
کنتاکتور خازنی از فناوری پیشرفته الکترونیکی و قطعات مخصوصی همچون کنترل کننده های خازنی استفاده میکنند. این کنترل کننده ها توانایی کنترل دقیق جریان خازن را دارند و به طور خودکار عملکرد خازن را تنظیم میکنند. این قابلیت بهبود عملکرد سیستم و کاهش مشکلات ناشی از خازن ها را فراهم میکند. کاربرد کنتاکتور خازنی میتوان به کاربرد های صنعتی، نیروگاه ها، سیستم های توزیع برق، سیستم های تولید و انتقال برق اشاره نمود.
تفاوت کنتاکتور خازنی و کنتاکتور معمولی
تفاوت کنتاکتور خازنی و کنتاکتور معمولی این است که از لحاظ الکتریکی خازن در لحظه سوئیچینگ اتصال کوتاه است پس در هنگام متصل شدن به شبکه جریان هجومی بسیار بالایی از آن عبور مینماید. اینجریان علاوه بر تاثیرات مخربی که بر روی خازن دارد، باعث خال زدن و در بعضی مواقع سبب جوش خوردن پلاتین های داخلی کنتاکتور میشود و جریان بزرگی حدود 200 برابر جریان نامی را به صورت لحظه ای به وجود میآورد حل این مشکل به دو صورت ممکن است، استفاده از کنتاکتور دارای مقاومت از پیش تعیین شده و استفاده از سیم پیچ سری با هسته هوایی. اما کنتاکتور های معمولی جریان هجومی اولیه خازن را نمیتوانند کنترل کنندو استفادع از کنتاکتور معمولی نه تنها باعث ایجاد مقاومت اولیه در این جریان زیاد نخواهد شد، بلکه باعث استهلاک شدید خازن میشود. کنتاکتور خازنی میتواند یک مقاومت کوتاه و موقت در ابتدای برقراری این جریان بالا برای خازن فراهم کند و پس از گذشت مدتی خازن به یک مقاومت ثابت خواهد رسید و مشکل جریان هجومی و بسیار بالایی که در ابتدا وجود داشت، حل شود.
مزایای کنتاکتور خازنی نسبت به کنتاکتور معمولی
مهمترین
مزایای کنتاکتور خازنی نسبت به کنتاکتور معمولی ، طول عمر بالای این کنتاکتور است. هنگامی که قصد خرید کنتاکتور خازنی را داشتید باید بدانید که قیمت کنتاکتور خازنی از کنتاکتور های معمولی بیشتر است.
کنتاکتور خازنی تلفات کمی در زمان اتصال دارد. معمولا کنتاکتور های معمولی سریعا خراب میشوند و نیا به تعمیر طولانی مدت دارند. اما کنتاکتور خازنی نیاز به تعمیر و نگهداری کمتری دارد و به همین علت کمتر باعث توقف کار بانک های خازنی میگردد. همه ی مزایای کنتاکتور خازنی سبب شده تا استفاده از کنتاکتور خازنی در تابلو برق های بانک خازنی مورد توجه قرار گیرد.